loading

Aktualnosti

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica

26. veljače 2020.

Danas je posljednja srijeda u veljači – dan koji se tradicionalno obilježava kao Dan ružičastih majica, Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Godine 2017. Hrvatski sabor je potvrdio ovaj dan kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. I ove srijede 2020. godine diljem Republike Hrvatske mnogi će obući ružičastu majicu u znak borbe protiv vršnjačkog nasilja. Podsjetnik je to na 2007. godinu kada je dječak u Kanadi, obukao ružičastu majicu u znak potpore majci oboljeloj od karcinoma dojke i bio izložen vršnjakom nasilju.

Savez društava distrofičara Hrvatske - SDDH već dugi niz godina provodi brojne projekte i programe na području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima, uz sinergijsko djelovanje državnih i javnih institucija te organizacija civilnog društva. Jedan od takvih projekata je i projekt „Različitim koracima do jednakosti“. SDDH je kontinuiranom provedbom ovog projekata, počevši od 2015. pa do danas, u području prevencije vršnjačkog nasilja, uočio da je potrebno utjecati na senzibilizaciju učenika osnovnih škola naročito u smjeru prihvaćanja različitosti djece sa i bez teškoća u razvoju te da je neophodno poticati stvaranje čvrstih i održivih partnerstava sa svim ključnim dionicima na lokalnim razinama i tako osiguravati širu teritorijalnu rasprostranjenost projektnih aktivnosti. Provodeći projekte „Različitim koracima do jednakosti – 1, 2, 3 i 4“ u osnovnim školama Krapinsko-zagorske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Šibensko-kninske županije, u svakoj školi zabilježeno je da su učenici doživjeli neki oblik i vrstu vršnjačkog nasilja te je prepoznata potreba da se projekt nastavi provoditi i na drugim područjima RH. U 2019. godini projekt „Različitim koracima do jednakosti 5“ je prijavljen za 10 osnovnih škola na području Ličko-senjske županije. Dosadašnjom provedbom održane su edukacije za učenike petih razreda u 45 osnovnih škola kojima je obuhvaćeno 1709 učenika, a uz njih i značajan broj nastavnika, stručnih suradnika, ravnatelja i posredno roditelja. Provedenim edukacijama učenici su unaprijedili svoja znanja potrebna za bolje razumijevanje uzroka, oblika i posljedica vršnjačkog nasilja, znanja o razlikama između sukoba i nasilja, ulogama sudionika nasilja, metodama sprečavanja nasilja te o ljudskim pravima i nediskriminaciji, a dobili su i nova saznanja o teškoćama s kojima se suočavaju sve ranjive skupine učenika, posebno one čija je ranjivost posljedica invaliditeta. Istovremeno su praktičnim primjerima učenici potaknuti na aktivno sudjelovanje u prihvaćanju različitosti i prevenciji nasilja te se očekuje da će izvedene aktivnosti imati pozitivni učinak na očuvanje i održavanje odnosa koji se temelje na međusobnom poštovanju i daljnju izgradnju ravnopravnijeg i sigurnijeg okružja za sve. Rezultati evaluacijskih upitnika o provedenim edukacijama pokazuju da su učenici, pedagozi, psiholozi i nastavnici koji su sudjelovali na projektu ovaj oblik edukacije prihvatili kao iznimno koristan, nužan i opravdan te zaključili da ga je potrebno provesti i u drugim razredima u osnovnim školama. Nastavnici posebno naglašavaju važnost edukacije o izazovima s kojima se suočavaju djeca s teškoćama u razvoju, jer se događa da su često izloženi nekoj vrsti nasilja, a da ga sami ne prepoznaju niti imaju hrabrosti prijaviti nasilnika. 

Ovakvim osnaživanjem učenika za prihvaćanje različitosti i poticanjem razvoja vještina učenika za uvažavanjem individualnosti te smanjenjem predrasuda o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, na području RH uspostavlja se mreža učenika petih razreda koji su unaprijedili znanja o potrebi prevencije vršnjačkog nasilja, izazovima s kojima se suočavaju osobe s mišićnom distrofijom te koji su postali aktivniji i tolerantniji dionici u svojoj lokalnoj zajednici promicanjem pozitivnih spoznaja, stavova i iskustava. Kroz preporuke koje se izrađuju za nastavnike, voditelji preventivnih programa u školama osnažuju se za djelovanje u lokalnim zajednicama na aktivnostima prevencije vršnjačkog nasilja. 

U prvim fazama provedbe ovih projekata čiji je cilj smanjenje svih pojavnih oblika nasilja nad i među djecom, učenicima petih razreda u školama koje su bile uključene dostavljene su ružičaste majice s prigodnom porukom „STOP vršnjačkom nasilju“ u svrhu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. Na taj način su škole potaknute na  obilježavanje Dana ružičastih majica i aktivniju ulogu u prevenciji vršnjačkog nasilja. 
 
S nadom i vjerom da će provedene aktivnosti podići svijest o potrebi sprječavanja vršnjačkog nasilja te da će i ove godine mnoge škole postati ružičaste, SDDH snažno poručuje da se nasilje svake vrste mora zaustaviti: 

„Stop vršnjačkom nasilju – Stop svakoj vrsti nasilja!“

Partneri

 • SOIH
 • Strukturni fondovi
 • Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
 • Razvoj ljudskih potencijala
 • Grad Zagreb
 • Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
 • EAMDA
 • HZZ
 • ZOSI
 • Pliva d.o.o.
 • Europska unija - Zajedno do fondova EU
 • Vlada RH - Ured za udruge
 • POSI
 • Treat NMD
 • Zaklada
 • Turistička zajednica grada Zagreba
 • Centar za rehabiltaciju Zagreb

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija