O povezanosti prehrane i mentalnog zdravlja, važnosti zdravih prehrambenih navika, teškoćama i glavnim čimbenicima adekvatne prehrane kod osoba s mišićnom distrofijom u utorak, 7. studenoga 2023. godine, održano je online predavanje u okviru ciklusa edukacija i radionica projekta „Hit je bit' mentalno fit“ kojeg SDDH provodi s partnerom Društvom distrofičara Zagreb.
Predavanje na temu „Mentalno zdravlje i prehrana“ održali su Dragana Budimir i Slobodan Marinković, stručni suradnici SDDH.
Poznata je izreka „Ono si što jedeš.“, a može se protumačiti na različite načine. Kvaliteta prehrane izravno utječe na nas i naše zdravlje tako što nam osigurava više ili manje kvalitetnih tvari. Kvaliteta prehrane utječe i na naše raspoloženje, stoga je važno promisliti gdje u prehrani ima mjesta za napredak. Međutim, u posljednje vrijeme osim nedostatka brige o prehrani i njenom utjecaju na zdravlje općenito pa tako i na mentalno zdravlje, javlja se i druga krajnost, a to je pretjerana briga o prehrani koja vodi u poremećaje hranjenja i preopterećenje - počinjemo se bojati hrane.
Slobodan Marinković je održao izlaganje o principima zdrave prehrane i specifičnostima prehrane kod osoba s mišićnom distrofijom, o piramidi zdrave prehrane i promjenama koje je doživjela do danas, o održavanju optimalne tjelesne težine, smanjenim motoričkim sposobnostima i glavnim uzrocima nedovoljne prehrane, načinu i značaju vođenja dnevnika prehrane, a sudionici su mogli čuti i o potrebama i specifičnostima unosa vitamina i suplemenata, minerala i vlakana kod osoba s mišićnom distrofijom te koje su opće preporuke.
Dragana Budimir je predstavila kako prehrana i hrana utječu na naše mentalno zdravlje, koja je biološka osnova hranjenja, koja je hrana dobra za mozak, o povezanosti prehrane i emocija, emocionalnoj gladi kao i o poremećajima hranjenja anoreksiji i bulimiji te ortoreksiji – opsesivnom razmišljanju o „zdravoj“ hrani i strahu od „loše“, „nezdrave“ hrane,čija dijagnoza je u nastajanju i službeno još nije klasificirana kao psihički poremećaj hranjenja, ali u praksi se susreće sve češće.
Sudionici su se nakon predavanja aktivno uključili u raspravu iznoseći vlastita iskustva o temi, izazove s kojima se suočavaju i načine na koji ih prevladavaju te ističući potrebu za nastavkom podrške uz prijedloge za proširenjem na područje nutricionizma.
Zaključno je naglašeno da je osim „zdrave“ hrane važnije hrani pristupati na zdrav način, težiti ka zdravom odnosu prema njoj koji će biti održiv u svakom smislu. Svakoga dana donosimo odluke o tomu što jesti i piti, a svaka od tih odluka izravno utječe na naše tjelesno i mentalno zdravlje. Svaki puta kada jedemo imamo jedinstvenu priliku pokazati koliko brinemo o sebi i vlastitom zdravlju koje trebamo cijeniti i čuvati.
Projekt „Hit je bit' mentalno fit“ financiran je iz proračuna Grada Zagreba, a odobren u okviru Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga iz područja zaštite zdravlja iz Proračuna Grada Zagreba za 2023. godinu.