Prehrana je bila tema novog ciklusa radionica koje se za osobe s MD i NMB provode u okviru ESF projekta “Rijetke bolesti – čvrsta mreža podrške”.
Slobodan Marinković, fizioterapeut SDDH i voditelj Projekta, govorio je o prehrani kao alatu koji, ako se pravilno koristi, osigurava optimalan unos hranjivih tvari što prehranu čini neophodnom za očuvanje zdravlja i uredne funkcije svih organa I time posebno bitnom za osobe s MD. Tijekom radionice razgovaralo se o tomu kako su se preporuke zdrave prehrane mijenjale tijekom godina te je sudionicima preporučeno hranjenje prema piramidi zdrave prehrane Nutrition Australia koju, za osobe smanjene pokretljivosti preporučuje i magistar nutricije Nenad Bratković zbog toga što, uz adekvatan unos hranjivih sastojaka, vlakana i kombinacije biljnih i životinjskih proteina, ističe značaj optimalnog unosa vode i soli. Nadalje su istaknute teškoće i glavni čimbenici neadekvatne prehrane kod osoba s MD kod kojih je specifično da, uslijed nemogućnosti samostalnog hranjenja i otežanog žvakanja i gutanja istovremeno mogu biti pothranjeni, ali i pretili zbog smanjene potrošnje energetskog i kalorijskog unosa uzrokovano smanjenim kretanjem. Posebno su naglašene važnost tzv. zgušnjavanja hrane radi većeg hranjivog unosa u manjim količinama, zatim činjenica da zbog prirode MD kao bolesti kod većine oblika nije moguće povećati mišićnu masu povećanim unosom bjelančevina što se često pokušava, a može se negativno odraziti na opće zdravstveno stanje jer organizam nije u mogućnosti procesirati višak bjelančevina što ga dodatno opterećuje te značaj pažljivog unosa ugljikohidrata kod osoba s težim respiratornim statusom jer takva prehrana povećava stvaranje ugljičnog dioksida u krvi.
Zaključeno je kako su osnovna načela pravilne prehrane univerzalna, ali da bi ona također trebala biti prilagođena samoj bolesti i funkcionalnom stanju svakog pojedincanavike zdrave prehrane možemo unaprijediti jedino ukoliko ih osvijestimo te je stoga sudionicima preporučeno vođenje Dnevnika prehrane koji će omogućiti samoanalizu toga kako pojedini obroci i sastojci utječu na svakog pojedinca.
Radionice su provođene putem Zoom platforme u: