loading

Aktualnosti

Zlatnoj obljetnici SDDH Nikita dodala novu perspektivu

Zlatnoj obljetnici SDDH Nikita dodala novu perspektivu

08. prosinca 2020.

Budući da se ove godine obilježava velikih 50 godina djelovanja SDDH, premijerno smo, na Redovnoj skupštini SDDH, pogledali film snimljen za ovu prigodu. Film “Zlatna obljetnica – 50 godina SDDH” dostupan je na poveznici https://www.sddh.hr/sddh-video-galerija  i pozivam sve da ga pogledate.  

U filmu je prikazano trenutno stanje u postizanju zajedničkog cilja - unapređenju kvalitete života osoba oboljelih od mišićne distrofije. Svoje su iskaze i primjere dali aktivisti iz 28 udruga članica Saveza.  

Jedan od, meni osobno, najupečatljivijih dijelova, bila je čestitka člana Foruma mladih SDDH, Marina Govorka, u povodu 50. obljetnice – instrumentalno-vokalna izvedba prigodne pjesme! Marin nas je u filmu iznenadio i sa svojim psom pomagačem koji je upravo došao u obitelj.  S obzirom da je pas još uvijek u fazi prilagodbe, sve što je do sada naučio s instruktorom treba usavršiti i s Marinom. To je preduvjet da mu bude  i dodatna podrška uz pomoćnika u nastavi.  

Kontaktirala sam Marina kako bih saznala još ponešto o toj divnoj novosti! Kaže da je, uz mali nagovor, nakon posjete iz Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, mama pristala na ideju i nakon godinu dana stigla im je Nikita - četverogodišnja crna labradorica. Budući da je Marin maloljetan, njegova je majka s njom naučila vježbe i polagala ispit za voditeljicu psa pomagača. No, još će puno toga Marin i Nikita zajedno naučiti – dodavati daljinski upravljač, mobitel, knjige iz ladice, otvoriti vrata, upaliti ili ugasiti svjetlo itd. Nikita je i nezamjenjiva emocionalna podrška u komunikaciji s vršnjacima. S obzirom na to da su  okolnosti bile otežane zbog pandemije i nije se moglo putovati iz Splita za Zagreb,  instruktor pasa pomagača Damir Vučić je došao u Split kako bi proveo obuku i majke i Marina za korištenje Nikite. Marinu je najveće veselje kad idu zajedno u šetnju, a Nikita, hodajući uz kolica, ponosno nosi lopticu, te kad joj, u susretu s vršnjacima u kvartu, svi bacaju lopticu, a ona je stalno vraća Marinu. Uz to, najviše uživa slušati Marinovo sviranje na klavijaturama, okrećući glavu lijevo-desno. Posebno je oduševljen što se ona, kao i on, voli puno kupati i roniti pa će na ljeto zajedno uživati. Do sada drugi nisu u moru izdržali koliko Marin, a s Nikitom moći će se kupati koliko god poželi!  Jedva čekamo, Marine, ljeto da vas vidimo kako zajedno uživate!  

Psi vodiči slijepim i drugim osobama s invaliditetom, psi pomagači i terapijski psi se obučavaju za pružanje pomoći osobama s invaliditetom i sudjelovanje u terapijsko-rehabilitacijskim aktivnostima. Važno je napomenuti da svaka osoba kojoj se dodjeljuje pas pomagač prihvaća suživot s psom u kući i da je spremna proći planiranu obuku. Također brine o svojem psu pomagaču, a ukoliko to ne može u potpunosti nužna je pomoć obitelji.  U Marinov je život ušla nova prijateljica koja će zajedno s njim dijeliti sve radosti i tuge. 

Aktualno 

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet pokrenula je, 23. studenoga 2020., kampanju #OBOJIMOJMRAK, koja će trajati do 24. prosinca 2020. s ciljem prikupljanja 100.000,00 kn za školovanje budućeg psa vodiča predsjednici Udruge, Miri Katalenić.  

Pozvani su svi da podrže kampanju te se uključe donacijom na stranici https://www.psivodici.hr/aktualno/obojimojmrak/ ili Facebook profilu Udruge, a informaciju o Kampanji molimo podijelite putem društvenih mreža. 

 #OBOJIMOJMRAK 

 

Stella Franjić ima 24 godine, ima plave oči, svijetlo smeđu kosu, trebala se zvati Dunja ali se mama u zadnji tren predomislila. Ima spinalnu mišićnu atrofiju (SMA). Odrastala je i školovala se u Vinkovcima uz obitelj i prijatelje. Trenutno živi u Zagrebu, trenira boćanje za OSI, predsjednica je Foruma mladih SDDH te članica Predsjedništva SDDH. Pamti samo lijepe stvari koje su joj se dogodile u životu, uživa u sitnicama, zna što želi i prepuna je radoznalosti i snova koje ostvaruje jedan po jedan. Oduvijek potajno želi pisati blog i ovo je prvi puta da se upustila u takav projekt! Teme o kojima piše su one o kojima, u tom trenutku, ima nešto za reći, osvrnuti se, prokomentirati i voljela bi kada bi se čitatelji osjećali potaknuto odgovoriti, prokomentirati i podijeliti svoje mišljenje o napisanom (ili bilo čemu) s njom i drugima.

Stellu potražite na Facebooku: Stella Stellae; Twitteru: @stellaestellae ili e-mailu: stellafranjic@gmail.com.

Partneri

 • SOIH
 • Strukturni fondovi
 • Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
 • Razvoj ljudskih potencijala
 • Grad Zagreb
 • Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
 • EAMDA
 • HZZ
 • ZOSI
 • Pliva d.o.o.
 • Europska unija - Zajedno do fondova EU
 • Vlada RH - Ured za udruge
 • POSI
 • Treat NMD
 • Zaklada
 • Turistička zajednica grada Zagreba
 • Centar za rehabiltaciju Zagreb

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija