loading

Info centar


ZA INFORMACIJE I SAVJETE OBRATITE SE NA:

 Info centar SDDH - sddh@zg.t-com.hr


Drugo liječničko mišljenje

Poštovani, imam 23 godine, prije 10-tak godina dijagnosticiran mi je jedan oblik mišićne distrofije, s obzirom da je to bolest koja najčešće pogađa dječake i muške osobe, svakom liječniku do sada sam fenomen. Danas sam još uvijek samostalna, ali simptomi su prisutni i otežavaju mi funkcioniranje. Javljam Vam se iz razloga što bi htjela potražiti još neka mišljenja stručnih osoba/liječnika koji se bave istraživanjem ove vrste rijetke bolesti. Ukoliko je potrebno dostaviti ću svu liječničku dokumentaciju. Hvala na odgovoru. S poštovanjem...

Poštovana,

Mišićna distrofija nije jedna bolest već je to relativno velika grupa primarnih bolesti mišića. Pod pojmom mišićne distrofije misli se na šest osnovnih grupa bolesti od kojih svaka uključuje veći broj oblika odnosno kliničkih entiteta koje imaju specifične kliničke karekteristike. Međusobno se razlikuju prema grupama mišića koje dominatno zahvaćaju, težini i stupnju mišićne slabosti, kao i brzini progresije bolesti. Samo jedna boles, Duchenneova mišićna distrofija kao i varijanta te bolesti Beckerova mišićna distrofija, uzrokovane su patološkom promjenom gena na X kromosomu te se tako javljaju isključivo kod muškaraca odnosno dječaka, dok su žene kao nositeljice patološkog gena prenositeljice bolesti. Brojne ostale primarne bolesti mišića koje spadaju u grupu mišićnih distrofija javljaju se kod oba spola. Stoga pojava bolesti iz grupe mišićnih distrofija kod žena nije fenomen. Pretpostavljam da Vam je bolest dijagnosticirana u dječjoj dobi od strane neuropedijatra. Ne znam gdje se sada pratite kao odrasla osoba. Ako želite možete poslatiti liječničku dokumentaciju. Možda ću moći nešto više reći o obliku mišićne distrofije od koje bolujete. Inače preporućujemm povremene kontrole i praćenje neurologa subspecijaliste za neuromuskularne bolesti. U Hrvatskoj pri Klinici za neurologiju KBC Zagreb registriran je Referentni centar za neuromuskularne bolesti koji okuplja stručnjake neurologe subspecijaliste za neuromuskularne bolesti.

Srdačan pozdrav, dr. Davorka Vranješ.


Dokumentacija i pravo na staž s povećanim trajanjem

Poštovani, bolujem od distrofije mišića od svoje 4 godine (Emery-Dreifuss) te od 2012. godine sam u radnom odnosu. Provjerom Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem sam saznao da imam pravo na temelju svoje dijagnoze na beneficirani radni staž. Na HZZ-u sam prijavljen kao invalid te kako bih ostvario samo pravo na beneficirani radni staž moram podnijeti Zahtjev hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje radi utvrđivanje prava na staž s produljenim trajanjem. Zanima me pored Zahtjeva šta je potrebno sve priložiti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje od dokumentacije, također mi je bitno, ukoliko ostvarim pravo na staž s produljenim trajanjem i zaprimim rješenje, dali će mi se po prethodnom radnom stažu koje sam imao prije odobrenja Zahtjeva uračunati pravo na staž s produljenim trajanjem ili će mi se ono računati tek nakon rješenja o pravu na računanje mirovinskog staža s povećanim trajanjem? Kada jednom ostvarim pravo na staž s produljenim trajanjem dali ću ga morati u budućnosti ponavljati i ponovno podnositi zahtjev Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje radi utvrđivanja prava na staž s produljenim trajanjem? Unaprijed se zahvaljujem

Poštovani,

radi ostvarivanja prava na staž osiguranja s povećanim trajanjem trebate podnijeti zahtjev Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) te uz zahtjev prilažete kopiju osobne iskaznice i medicinsku dokumentaciju. Zahtjev se predaje u područnom uredu HZMO-a prema mjestu prebivališta. Svojstvo osiguranika – osobe s invaliditetom utvrđuje se rješenjem HZMO-a na temelju nalaza i mišljenja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI). S obzirom na dijagnozu ponovno predavanje zahtjeva neće biti potrebno, ali bi i u rješenju HZMO trebalo pisati u kojem slučaju treba ponoviti zahtjev za priznavanje prava te upute u slučaju nekih promjena kod. Staž osiguranja se može priznati retrogradno, u rješenju HZMO-a piše datum od kad se priznaje staž osiguranja s povećanim trajanjem, a osoba treba imati status osobe s invaliditetom priznat u HZMO-u. 


Pravo na stacionarnu fizioterapiju kod miastenije gravis

Posšovani,
moja mama boluje od miastenije gravis vec 18godina i od ove godine dobila je odbijenicu za stacionarno provođenje fizikalne terapije.
Zanima me  zašto njena dijagnoza nema pravo?
Unaprijed hvala,
Josipa

Poštovana, 

Kod miastenije gravis motorički deficit odnosno mišićna slabost nije trajna nego oscilira u intezitetu, te se pogoršava nakon napora i fizičke aktivnosti. Stoga miastenia gravis nije indikacija za provođenje stacionarne fizikalnu terapiju, dapače, neadekvana fizikalna terapija odnosno forsirano provođenje vježbi može pogoršati miasteniju.

Kao što vam je poznato miastenija se uspješno  liječi odgovarajućim lijekovima.  Ukoliko je zbog drugih pridruženih bolesti potrebna fizikalna terapija, ista se treba provoditi uz oprez, te se treba prilagoditi osobi s miastenijom gravis

Srdačan pozdrav, 
dr Davorka Vranješ


Cijepljenje kod maistenije gravis praćene dijabetesom

Poštovani!

Imam 65 godina..Uz dijabetes tip 2 koji terapijom držim pod kontrolom, prije 5 godina mi je dijagnosticirana Mijastenija gravis (okularni tip)..Od terapije uzimam Mijastenon i kortikosteroide, kao i Emaneru. Inače osjećam se dosta dobro usporedbom na početak bolesti, osim gčeva u mišićima ruku i nogu koji mi se povremeno javljaju.. Obzirom da odgovor na postavljeno pitanje mojoj liječnici (neurologu) u vezi cjepljenja protiv Covid 19 nisam dobila, već tu odluku prepušta isključivo meni, u dilemi sam što uraditi??! Unaprijed se zahvaljujem vama u nadi da ćete mi vi pomoći naći adekvatan odgovor!

Poštovana, 

miastenia gravis nije kontraindikacija za cijepljenje protiv Covid 19.  Dapače osobama s miasteniom preporuča se cijepljenje, a Vama posebno obzirom da bolujete od šećerne bolesti koja je jedan od čimbenika rizika za razvoj težih oblika infekcije Covid 19 virusom. Obzirom da bolujete od okularnog oblika miastenije pretpostavljam da uzimate niske doze kortikosteroida. Osobe koje uzimaju više doze imunosupresivne terapije -kortikosteroida mogu imati slabiji odgovor na cijepivo tj. stvoriti nižu razinu protutijela te im se preporuča treća doza cjepiva nešto ranije. Preporučam da se konzultirate sa svojim neurologom obzirom na pojavu grčeva u mišićima udova, možda treba postupno smanjiti dozu Mestinona.

Srdačan pozdrav dr Davorka Vranješ

 


Osobna invalidnina kod miastenije gravis

Poštovanje,

Ja sam Ivona, imam 25 godina. Dijagnosticarana mi je miastenija gravis. Prije dva mjeseca sam operirala i tumor na timusu. Imam velikih problema sa umorom i hodanjem. Zanima me je li moguće na tu dijagnozu dobit invalidninu i odakle uopće da krenem.

Hvala.

Poštovana,

Myastenia gravis je autoimuna bolest kod koje znakovi bolesti osciliraju u intezitetu, a  danas se može uspješno liječiti. Kod nekih osoba javlja se kao paraneoplastički sindrom uz timom –najčešće benigni tumor timusa (prsne žljezde),  što je kako navodite vjerojatno kod Vas slučaj. Inače kod mladih osoba timektomija (odstranjenje  timusa) radi se i kada nema tumora kao terapijski postupak.  Nakon uklanjanja tumora timusa uz terapiju lijekovima (Mestinon i kortikosteroidi) koja se mora nastaviti,  postupno dolazi do poboljšanja odnosno postupnog smanjenja miasteničkih simptoma i znakova. Pretpostavljam da uzimate terapiju - Mestinon i kortikosteroide (Decortin ili Medrol)  u odgovarajućoj dozi prema preporuci Vašeg neurologa, sukladno intezitetu tegoba. Doza lijekova se prilagođava tegobama odnosno simptomima bolesti, a u slučaju jačeg pogoršanja primjenjuju se određeni imunosupresivni postupci kao što je primjena plazmafereze (terapijska izmjena plazme) ili iv. imunoglobulini. Uz redovno praćenje i individualno prilagođenu  terapiju očekuje se da će se oboljeli postupno dovoljno oporaviti i biti radno sposoban, odnosno da nema  značajnijih ograničenja u svakodnevnom životu. Treba biti strpljiv, redovno se savjetovati s Vašim neurologom i uzimati preporučenu terapiju. Period od dva mjeseca nakon uklanjanja tumora timusa (timoma) je kratak, a do poboljšanja obično dolazi vrlo postupno. Samo je mali broj oboljelih nakon dužeg liječenja je refrakteran na terapiju odnosno usprkos  liječenja se ne uspijeva postići zadovoljavajuće poboljšanje. U tim slučajevima  procjenjuje  se stupanj tjelesnog oštećenja (invaliditeta) što vrši Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje  prema nalazu i mišljenju ovlaštenog Vijeća vještaka.

Srdačan pozdrav, dr Davorka Vranješ


Cijepljenje protiv COVID-19 kod miastenije gravis

Poštovani,

Našla sam Vaš kontakt na internetu. Dijagnosticirana mi je miastenija gravis 2007.g., 2009.g . sam napravila timektomiju i od tada sam dobro Bogu hvala. Bolest je valjda u remisiji.

Zanima me da li ste imali iskustva oboljelih od miasteije koji su dobili koronu?? Da li se preporuča cijepiti i ako da da li imate preporuku za koje cijepiti??

Imam 36.g.Unaprijed hvala na pomoći!

Pozdrav, Kristina

Poštovana,

Miastenia gravis je autoimuna bolest te svaka virusna ili bakterijska infekcija može je pogoršati, pa tako i infekcija virusom koji izaziva bolest Covid-19.  Stoga bolesnici sa miastenijom gravis imaju veću vjerojatnost razvoja težeg oblika bolesti COVID-19 obzirom na komorbiditet, u odnosu na zdravu populaciju. Ne znam točne zvanične podatke o  ishodu i tijeku bolesti COVID-19 infekcije kod bolesnika s miasteniom gravis. Tri naša bolesnika koji se inače liječe od miastenije, a dobili su koronu imali su nešto teži tijek bolesti koji je zahtjevao bolničko liječenje, ali je ishod bolesti u konačnici bio dobar.

Bolesnici s miastenijom gravis mogu se cijepiti, odnosno preporuČa se cijepljenje protiv virusa COVID-19 infekcije ukoliko je klinička slika stabilna, odnosno, ako nisu u akutnom pogoršanju osnovne bolesti. Obzirom da navodite da ste u višegodišnjoj remisiji nema kontraindikacije za cijepljenje, odnosno, vjerojatnost razvoja nuspojava kod Vas SE ne razlikuje od ostale populacije. Bolesnici s miastenijom koji uzimaju veće doze imunosupresivne terapije (kortikosteroidi više od 30mg dnevno uz neku drugu imunosupresivnu terapiju npr. Imuran ili mikofenolat mofetil ) imaju veću vjerojatnost da ne razviju protutijela nakon cijepljenja tj. da cijepljenje bude neučinkovito.

Obzirom na vašu životnu dob (36 god.) preporuća se cijepljenje m-RNA cijepivima kao što su Pfizer ili Moderna.

Srdačan pozdrav, Prim dr Davorka Vranješ


Miastenija gravis negativna - invaliditet?

Poštovani, imam li pravo na invaliditet. Pijem terapiju 4 godine Mestinon 3×1 s poštovanjem Lp

Poštovana,
Činjenica da netko uzima Mestinon (piridostigmin bromid)  u niskoj dozi - 3x1 tbl, od vjerojatno 60 mg, apsolutno samo po sebi ne znači invaliditet. Myastenia gravis je autoimuna bolest kod koje znakovi bolesti osciliraju u intezitetu, a  danas se može uspješno liječiti, Često vremenom dolazi do remisije bolesti odnosno postupnog poboljšanja i smanjenja miasteničkih simptoma. Lijek Mestinon kao mono terapija se daje samo kod blagih formi bolesti, dok većina bolesnika mora uz Mestinon uzimati i imunosupresivnu terapiju, najčesće kortikosteroide. Doza se prilagođava tegobama i simptomima bolesti te uz adekvatnu terapiju očekuju se da je bolesnik odnosno bolesnica radno sposobna, odnosno da nema značajnijih ograničenja u svakodnevnom životu. Samo je mali broj bolesnika nakon dužeg liječenja refrakteran na terapiju, odnosno, uz liječenje se ne uspijeva postići zadovoljavajuće poboljšanje. U tim slučajevima se eventualno može ocjenivati trajna radna nesposobnost odnosno stupanj invaliditeta.

Srdačan pozdrav Davorka Vranješ

 

 


Poštovani, molim Vas ako mi možete pomoći i dati određene informacije. Sestrična mi je upravo javila da je njenom sinu dijagnosticirana spinalna mišićna atrofija te su joj lječnici savjetovali da obavjesti bližu rodbinu te da se testiramo jesmo li nosioci

Poštovana,
Gensko testiranje odnosno DNA analiza na spinalnu mišićnu atrofiju odnosno određeivanje gena SMN1 i SMN2 radi se u Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku KBC Zagreba (Rebro) Kišpatićeva 12 - Laboratorij za molekularnu dijagnostiku.  Pretraga se radi iz krvi na temelju uputnice liječnika opće medicine.

Srdačan pozdrav Davorka Vranješ


Nasljednost miotoničke distrofije

Poštovani,

Otac mi je imao Steinerovu miotonu distrofiju te s 36 godina preminuo od zastoja srca. Stric mi također ima i nona u blagom obliku. Naime, zanima me koliko je vjerojatnost da sam bolest naslijedila. Kod neurologa sam bila na pregledu gdje su mi radili provjere kao što su naglo otvaranje ruku, očiju, čučnjevi i sl. Doktorica se nije činila zabrinuto no ja što sam starija i bliže planiranju potomstva, to sam više zabrinuta. Simptome nemam no zadnje vrijeme sam počela osjećati blagu slabost desne šake iako više niti ne znam umišljam li to.

Planiram napraviti drugu pretragu, analizu krvi.

Unaprijed hvala na odgovoru

Poštovana, 

miotonička distrofija tip I ili M. Steinart je multisistemska bolest uzrokovana  mutacijom u DMPK genu smještenom na kromosomu 19. Nasljeđuje se autosomno dominantno, što znači da vjerojatnost da potomak nasljedi bolest od bolesnog roditelja iznosi 50%. Bolest može imati različitu ekspresiju što znači da simtomi bolesti varijaju kako u vremenu pojave prvih znakova bolesti,  tako i jačine simptoma i broja zahvaćenih organa, odnosno klinička slika može biti vrlo blaga praktičkin asimptomatska ali i teška.

Bolest se dijagnosticira temeljem anamnestičkih podataka, neurološkog pregleda, EMNG obrade koja pokazuje neke znakove tipične za ovu bolesti, a u gotovo 90% slučaje potvrđuje genskom obradom -DNA analizom. DNA analiza na miotoničku distrofiju tip I radi se iz krvi i može se obaviti na Kliničkom zavodu za laboratorijsku dijagnostiku  KBC Zagreb (Rebro) Kišpatićeva 12 Laboratorij za molekularnu dijagnostiku  putem uputnice liječnika opće medicine.

Upute za naručivanje možete naći na web stranici Kliničkog bolničkog centra Zagreb - naručivanje bolesnika.


Zanima me koliko dijete od 6g. ima pravo na toplice sa Duchenne dg."

Radi provođenja početne bolničke medicinske rehabilitacije osiguranoj osobi odobrava se boravak u ugovornoj specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, u pravilu, u trajanju od 21 dan, a ugovorna specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju obvezna je bolničku medicinsku rehabilitaciju osiguranoj osobi provoditi svakodnevno tijekom cijelog radnog tjedna. 

Iznimno, na prijedlog odjelnog doktora ugovorne specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju ovlašteni doktor Zavoda može osiguranoj osobi odobriti produljenje boravka u specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju radi provođenja početne bolničke medicinske rehabilitacije.   

Radi provođenja održavajuće bolničke medicinske rehabilitacije kod kroničnih bolesti i stanja osiguranoj osobi odobrava se boravak u ugovornoj specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u trajanju do najduže 21 dan, a ugovorna specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju obvezna je bolničku medicinsku rehabilitaciju osiguranoj osobi provoditi svakodnevno tijekom cijelog radnog tjedna. 

Osigurana osoba može samo jedanput u istoj kalendarskoj godini ostvariti pravo na održavajuću bolničku medicinsku rehabilitaciju zbog iste bolesti.   

Ako Vas na komisiji odbiju, javite nam se kako bi Vam pomogli sa sastavljanjem žalbe.

Pravilnik možete vidjeti na http://www.hzzo.hr/wp-content/uploads/2014/04/03_procisceni.pdf


Kako ostvariti pravo na doplatak za pomoć i njegu?

Pravo na doplatak za pomoć i njegu priznaje se osobi koja ne može sama udovoljiti osnovnim životnim potrebama uslijed čega joj je prijeko potrebna pomoć i njega druge osobe u organiziranju prehrane, pripremi i uzimanju obroka, nabavi namirnica, čišćenju i pospremanju stana, oblačenju i svlačenju, održavanju osobne higijene i obavljanju drugih osnovnih životnih potreba. Pravo na doplatak za pomoć i njegu može se priznati u punom (100% osnovice) ili smanjenom iznosu (70% osnovice), ovisno o tome postoji li prijeka potreba pomoći i njege druge osobe u punom ili smanjenom opsegu. Pravo na doplatak za pomoć i njegu priznaje centar za socijalnu skrb s danom podnošenja zahtjeva ili pokretanja postupka po službenoj dužnosti.


Trenutno sam u radnom odnosu i osobna invalidnina mi je obustavljena. Zanima me da li ću kod ponovnog pokretanja zahtjeva za osobnu invalidninu morati na ponovno vještačenje?

Ako je Nalaz i mišljenje prvostupanjskog tijela vještačenja važeći, odnosno, ako je pravo trajno, bez datuma kontrolnog vještačenja, ne bi trebalo provoditi ponovno vještačenje. No, ako postoje neki novi nalazi ili nove okolnosti, ovisi o slučaju, moguće je da će se zahtijevati ponovno vještačenje.


U kojim situacijama imam pravo na jednokratnu novčanu pomoć?

Jednokratna naknada priznaje se samcu ili kućanstvu koje zbog trenutačnih materijalnih teškoća nije u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe nastale zbog rođenja ili školovanja djeteta, bolesti ili smrti člana obitelji, elementarne nepogode i slično.

Jednokratna naknada može se priznati:
- zbog nabave osnovnih predmeta u kućanstvu ili nabave nužne odjeće i obuće ako ne postoji mogućnost da se nabava nužnih predmeta u kućanstvu i odjeće i obuće osigura u suradnji s humanitarnim organizacijama
- korisniku prava na smještaj u udomiteljsku obitelj koji je učenik osnovne ili srednje škole za kupnju obveznih školskih udžbenika (ako to pravo ne ostvaruje po drugoj osnovi)
- korisnicima privremenog smještaja u kriznim situacijama radi naknade troškova prijevoza u mjesto prebivališta, vlastitu ili udomiteljsku obitelj, dom socijalne skrbi, kod drugog pružatelja usluge odnosno drugu ustanovu
- iznimno jednokratna naknada može se priznati korisnicima usluge smještaja, odnosno organiziranog stanovanja, u slučaju ako potreba za koju se potražuje jednokratna naknada nije zadovoljena u okviru usluge smještaja, organiziranog stanovanja ili naknade ostvarene po drugoj osnovi.

Jednokratna naknada za pogrebne troškove priznaje se za pogreb osobe koja nema zakonskog ili ugovornog obveznika uzdržavanja temeljem sklopljenog ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, i to:
– osobe koja je u času smrti korisnik prava ili član kućanstva koje je korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu i
– osobe koja je u času smrti korisnik smještaja ili organiziranog stanovanja.

Centar za socijalnu skrb će za osobu koja ima prihod, odnosno imovinu zatražiti povrat pogrebnih troškova od njegovih nasljednika.


Dijagnoza ALS??

Dobar dan

imam 57 godina i zahvaljujući višku vremena kojeg sam sada dobila jer ništa što mi treba za posao sada ne radi pa ne radim niti ja te zahvaljujući internetu sumnjam da imam simptome amiotrofične lateralne skleroze.

Sumnju na tu bolest imam radi simptoma koji su se pojavili prije par mjeseci, prvo sam izgubila snagu uz bol kod lakta lijeve ruke pa se to povuklo i sada su senzacije manje, a sada nemam snagu u desnoj podlaktici i ponovno imam jaču bol sa ili bez pritiska s vanjske strane desnog lakta; bol katkada pređe do 10 cm i na desnu nadlakticu. Mislila sam da je to možda upala živca radi rada s mišem od kompjutera ali kako s lijevom rukom ne koristim miša tada to otpada.

Ljubazno Vas molim da li ste mi u mogućnosti preporučiti kvalitetnog neurologa da krenem s pretragama kad se stanje u zdravstvu bude vratilo na normalu.

 

Poštovana,

Simptomi koje opisujete,  posebno bol u laktu nisu tipični za dg. amiotrofične lateralne skleroze. Ukoliko Vaš liječnik sumnja na ovu bolest neurološki pregled može se obaviti u svakoj kliničkoj ili općoj bolnici. Temeljem Vaših anamnestičkih podataka i pregleda neurolog će Vas, ukoliko je potrebno, uputiti na dodatnu obradu. Ukoliko živite u Zagrebu možete se naručiti na Kl. za neurologiju KBC Zagreb, Rebro, Centar za neuromuskularne bolesti, s uputnicom liječnika opće medicine i dosadašnjom med. dokumentacijom:  osobno, telefaksom 24 20 992  ili e-mail predbiljezbe.emg.nrl@kbc-zagreb.hr 

Informacije na telefon: 2376 408 (radnim danom od 8 do 9 sati i od 13.30 do 14.30 sati)


Imam troje djece s DMD, ja sam roditelj njegovatelj, mogu li i oba roditelja ostvariti to isto pravo?

Ako u obitelji ima dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju, odnosno osoba s invaliditetom, status roditelja njegovatelja mogu steći oba roditelja. 


Poštovani, Imam 58 godina, prije 40-ak godina postavljena mi je dijagnoza "amyiotrophio spinalis gravis G12". Imam kćerku koja je odnedavno udana i planira obitelj. Zabrinuta sam zbog mogućnosti nasljeđivanja i stoga me zanima kako se bolest prenosi i gd

Poštovana,
Spinalna mišićna atrofija //Amyothrophia spinalis/ je nasljedna degenerativna bolest motoričkih neurona smještenih u prednjem rogu kralježnične moždine. Posljedica je delecije ili mutacije SMN1 gena na kromosomu 5. To je gen koji omogućava preživljavanje motoričkih neurona. Nasljeđuje se autosomno recesivnim načinom nasljeđivanja što znači da bi se bolest razvila osoba mora dobiti dva oštećena („bolesna“) gena od oba roditelja - tj. ako su oba roditelja nositelji bolesti.
Ukoliko Vi bolujete od spinalne mišićne atrofije G12 Vaša kćer je nositeljica jednog promijenjenog (bolesnog), a od pojave bolesti „štiti“ je zdravi gen SMN1 koji je naslijedila od oca. Njeni potomci imaju statistički 50% mogućnosti da naslijede zdravi SMN1 gen odnosno promijenjeni SMN1 gen. Ukoliko od oca dobiju zdravi gen bolest se neće razviti kao ni kod Vaše kćerke, ali mogu biti nositelji. Kako je učestalost bolesti 1 na 10.000 u našoj populaciji odnosno 1 od 50 osoba je nositelj promijenjenog gena, a Vaša kći i njen suprug žele znati eventualnu mogućnost pojave bolesti kod svojih potomaka, mogu učiniti DNA analizu, odnosno testirati gene SMN1 i SMN2. Potrebno je učiniti analizu kod oba buduća roditelja. Testiranje se može učiniti na Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku KBC Zagreb (Laboratorij za molekularnu dijagnostiku) s odgovarajućom uputnicom liječnika opće medicine na teret HZZO-a.
Zdrava djeca se ne testiraju do njihove punoljetnosti odnosno kada sami mogu odlučiti žele li to.


Koja je procedura za stjecanje statusa roditelja njegovatelja?

Za ostvarivanje prava na status roditelja njegovatelja potencijalni korisnik mora podnijeti zahtjev nadležnom centru za socijalnu skrb, a to je, u pravilu, centar za socijalnu skrb na čijem području predlagatelj ima prebivalište, odnosno boravište. Mjesno nadležni centar za socijalnu skrb može i sam po službenoj dužnosti pokrenuti postupak temeljem obavijesti članova obitelji, građana, ustanova, udruga, vjerskih zajednica, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba, te državnih i drugih tijela. Rješenje o priznavanju prava na status roditelja njegovatelja donosi mjesno nadležan centar za socijalnu skrb uz suglasnost Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.


Što se događa s osobnom invalidninom ako dobijem posao i počnem raditi?

Ukoliko osoba ostvaruje prihod po bilo kojoj osnovi, osobna invalidnina se isplaćuje umanjena za ostvareni prihod, odnosno kao razlika između punog iznosa osobne invalidnine i prosječnog prihoda ostvarenog u prethodna tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva. Ako je ostvareni prihod veći od iznosa osobne invalidnine, prestaje pravo na osobnu invalidninu, odnosno, ono se obustavlja.


Poštovani, planirala sam zatražiti ostvarivanje prava na status majke roditelja njegovatelja, pa me zanima da li su ta dva prava vezana jedan za drugi (osobna invalidnina i roditelj njegovatelj)? Unaprijed zahvaljujem

Poštovana,
Ostvarivanje prava na osobnu invalidninu i status roditelja njegovatelja nisu međusobno isključivi. Jedino se mora voditi računa da dijete nema osiguran boravak u trajanju dužem od četiri sata (ukoliko će boraviti u školi dulje od četiri sata onda mora roditelj biti s njime i pružati mu njegu). Jedino su međusobno povezani u smislu da je i za jedno i drugo odlučujući uvjet trajna ovisnost o njezi i podršci druge osobe.


Poštovani, nas problem se odnosi na sljedeće. Podnesli smo zahtjev CZSS Požega za pravo na osobnu invalidninu za sina ( boluje od mišićne distrofije,rodjen 2007.godine). Čije rješenje o odbijanju šaljem u privitku kao i svu dokumentaciju koju smo dobil

Poštovana,
Nalaz i mišljenje prvostupanjskog tijela vještačenja upućuju na to da dječak nema teški invaliditet kakav je zakonom propisan kao uvjet stjecanja osobne invalidnine. Napominjem da prema novoj metodlogiji vještačenja sam postotak tjelesnog oštećenja nije odlučujući za stjecanje osobne invalidnine, već se gleda preostala funkcionalna sposobnost za samostalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti (osobe koje imaju 100 % tjelesnog oštećenja ne moraju nužno ostvariti pravo na osobnu invalidninu, uvelike ovisi koliko je osoba samostalna u obavljanju svakodnevnih aktivnosti). Tako preporučam da se prilikom novog vještačenja jače naglasi nemogućnost dječaka da samostalno obavlja svakodnevne aktivnosti (hranjenje, higijena, kretanje i sl.) jer odluka o osobnoj invalidnine isključivo ovisi o nalazu i mišljenju vještaka. Preporučam Ministarstvu dostaviti Rješenje o pravu na povećani dječji doplatak radi teškog invaliditeta ukoliko je isto ostvareno.


Poštovani, imam sina s MD Duchenne del.50, ima 5 godina i 6 mjeseci, da li ima što novo u istaživanju lijeka za tu bolest,i zašto nemamo u Županjskom domu zdravlja fizioterapeuta za kućne vježbe? Hvala.

Poštovana,

U svijetu se provodio niz istraživanja u vezi sa pronalaskom mogućnosti liječenja odnosno zaustavljanja napredovanje bolesti i slabosti mišića kod progresivna mišićne distrofije tip Duchenne. Večinom se radi u ekperimentalnim istraživanjma in vitro i na životinjama, ali određene supstance su već u III ili IV fazi kliničkih istraživanja na bolesnicima. Pokušaj liječenja matičnim stanicama nije ispunio očekivanja, puno se nade polaže u gensku terapiju odnosno "popravljanje pogreške u genu" ali problem predstavlja prijenos plazmida koji sadržava genski materijal potreban za proizvodnju funkcionalnog proteina u stanicu (vektor adenovirus). Najviše su napredovala ispitivanja te su sintetizirani preparati čije se djelovanje temelji na "preskakanju oštećenog dijela gena "gen skippinig". Na taj postiže mogućnost sinteze manje količine defektnog distrofina ali i takav distrofin daje blažu varijantu mišićne distrofije, odnosno blažu mišićnu slabost, sličnu kao kod Beckerove MD.

Za sada su odobrena ispitivanja potencijalnih lijekova ETEPIRSEN te DRISAPERSEN za mutaciju exona 51, ATALURENA za tzv "nonsens mutacije". Provode se kliničke studije III i IV faze. Problem je što se svaku mutaciju gena treba sintetizirati specifični potencijalni lijek. Provode se i istraživanja "preskakanja i drugih "promijenjenih" exona (od 47 do 52). Veliko je očekivanje od tzv nadomjesne terapije (replacement therapy), odnosno davanje molekularnim inženjeringom sintetiziranog distrofina bolesniku. O aktualnim kliničkim pokusima i eventualnom uključivanju naših bolesnika u kliničke pokuse trebate se konzultirati sa vašim neuropedijatrom koji prati dječaka.

Na pitanje o organizaciji i provođenje fizioterapije u kućnoj njezi kod Županijskih domova zdravlja ne mogu odgovoriti. Mi neurolozi preporučujemo provođenje fizikalne terapije u kućnoj njezi, ali nemamo utjecaj na organzaciju služe pri Domovima zdravlja.


Poštovani, prije par dana nećaku (sestrin sin) je potvrđena mišićna distrofija (tip još ne znamo, bio je testiran na Beckerovu i Duchenne-ovu, test je pozitivan, ali detalje ćemo znati kroz dva tjedna). Zanima me kako i gdje bi se ja mogla testirati kako

Poštovana N.S., DNA analiza na distrofinopatije (Duchenne i Becker mišićnu distrofiju) – pitanje bolesnika i nosioca gena može se učiniti na Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku KBC Zagreb, Laboratorij za molekularnu genetiku. Pretraga se može obaviti na teret HHZO - putem redovne „crvene uputnice“ liječnika opće medicine.


Poštovani, molim vas da mi preporučite kojem kliničkom centru i kojem liječniku da se obratim za uspostavljanje točne dijagnoze kod sumnje na neuromuskularnu bolest?

Poštovani, neurološki pregled i elektromioneurografsku obradu moguće je obaviti u Klinici za neurologiju Kliničko bolničkog centra Sestre Milosrdnice, Klinici za neurologiju KBC Zagreb – lokacija Rebro, Klinici za neurologiju Kliničke bolnice Sveti Duh, Zavodu za neurologiju Kliničke bolnice Dubrava. Klinički bolnički centri u Republici Hrvatskoj su još: KBC Rijeka, KBC Osijek i KBC Split. Svi navedeni KBC-i imaju Klinike za neurologiju u okviru kojih postoji EMNG laboratorij i stručnjaci educirani za dijagnostiku neuromuskularnih bolesti.   


Poštovani, rođen sam 1979., od 6 godine života bolujem od Charcot Marie Tooth. Vidio sam na vašoj stranici o lijeku PXT-3003, zanima me ima li nešto od toga lijeka? Pozdrav

Poštovani, PXT-3003 je kod za pripravak firme PARNEX SAS koji je sada u fazi kliničkih ispitivanje(3 faza) kao mogući lijek koji bi se eventualno primjenjivao kod bolesnika sa Charcot-Marie Tooth. Pripravak je kombinacija triju sastojaka koji se već dugo koriste kod drugih bolesti. Sastoji se od baklofena ( taj lijek se pod imenom Lioresal već niz godina primjenjuje je liječenje mišićnog spazma (ukočenosti mišića) kao posljedice oštećenja mozga ili kralješničke moždine, zatim naltrexone hydroclorida koji se ponekad primjenjuje kod liječenja heroinskih ovisnika ili kod alkoholne ovisnosti te sorbitola – to je alkoholni šećer koristi se kao umjetno sladilo odnosno nadomjestak glukozi za bolesnike sa šećernom bolesti. Prva faza ispitivanja provedena je na kulturi stanica (in vitro) te na transgeničkim štakorima kojima je ugrađena mutacija gena PMP 22 odgovorna za pojavu M.CMT , pokazala je poboljšanje mijelinizacije i oporavak aksona (živčanih vlakana) kod tih životinja. Druga faza kliničkih ispitivanja provodena je na dobrovoljcima (80 osoba) te je pokazala da se pripravak dobro podnosi, a nisu zabilježene značajnije nuspojave. U tijeku je treća faza kliničkih ispitivanja na većem broju odraslih bolesnika od M.Charcot Mariae Tooth. Ispitavanja se provode u Francuskoj i nekim drugim zemljama po principu dvostrukog slijepog ispitivanja –trećina bolesnika dobiva pripravak u niskoj dozi, trećina višu doza, a treća trećina bolesnika prima placebo ( neutralni pripravak). Ispitivanja obično traju barem dvije godine, te bi trebali završiti 2017 godine kada se očekuje objava prvih rezultata. Naša Klinika, a mislim da druge klinike u Hrvatskoj nisu uključene u ta ispitivanja. Dakle treba još malo strpljenja da bi se vidjelo da li se zaista radi o lijeku koji je učinkovit kod bolesnika sa M.Charcot Mariae Tooth.


Poštovani, zanima me ostvarujem li pravo na invalidsku mirovinu iako nemam radnog staža s obzirom da sam ove godine napunio 18. godina i bolujem od Duchenneove mišićne distrofije?

Poštovani, vezano za vaš upit ističem kako ne ostvarujete pravo na invalidsku mirovinu. Naime odredba članka 56. Zakona o mirovinskom osiguranju propisuje da osoba ima prava na invalidsku mirovinu u slučaju gubitka radne sposobnosti prije 30. godine života, ako ima najmanje jednu godinu staža i ako je taj potpuni gubitak radne sposobnosti nastao za vrijeme radnog odnosa ili u roku od jedne godine nakon prestanka radnog odnosa. Međutim, zbog težine invaliditeta možete ostvariti pravo na osobnu invalidninu (iznos do 1.250,00 kn mjesečno) iz Zakona o socijalnoj skrbi. Zahtjev za osobno invalidninom, ukoliko je već ne ostvarujete, podnosi se centru za socijalnu skrb.


Postovani, imam pitanje u vezi dijagnoze misicnih distrofija, tacnije Duchenne-ove distrofije. Da li je opravdana molekukarno-geneticka dijagnostika i koliko se ona koristi u odnosu na druge metode dijagnoze?

Poštovana, molekularno genetička dijagnostika odnosno DNA analiza danas je osnovna dijagnostička metoda kojom se potvrđuje dijagnoza Duchenove mišićne distrofije. Međutim prije provođenja DNA analize neophodno je temeljem podataka o razvoju bolesti (anamneza i heteroanamneza -s posebnim osvrtom na eventualnu pojavu slične bolesti kod članova uže i šire obitelji, detaljnog kliničkog pregleda djeteta, povišenih vrijednosti CK u krvi te EMNG obrade) postaviti sumnju na tu bolest. DNA analizom koja se vrši iz uzorka krvi dokazuje se postojanje promjene gena za distrofin koji se nalazi na kratkom kraku kromosona X. Najčešće se radi o manjku dijela gena -(delecija) Gen za distrofin je jedan od najvećih gena i sastoji se od 79 exona (dijelova). DNA analiza je vrlo pouzdana i potvđuje dg. bolesti kod 95% bolesnika. Ovih 5 % bolesnika sa Duchenovom MD i negativnim nalazom DNA analize također imaju promjenu gena, ali učinjenom analizom vjerojatno nije obuhvaćen dio gena( odnosno exoni) sa patološkom promjenom. Druga metoda kojom se može potvrditi MD tipa Duchene je biopsija mišića sa imuohistokemijskim analizama pomoću kojih je dokazuje manjak ili potpuni nedostatak proteina distrofina u mišićnim vlaknima. Biopsija mišića je mali kirurški zahvat svakako neugodniji za dijete u odnosu na DNA analizu. DNA analiza za MD tipa Duchene može se učiniti i u Laboratoriju za molekularnu genetiku Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku KBC Zagreb na Rebru.


Poštovanje, moj muž boluje od distrofije mišića ali kaže da mu doktori nisu dijagnosticirali o kojoj vrsti je riječ, on ima poprilično tanke ruke,tj. nema mišića na rukama ili ima ali su jako malo izraženi, zatim ima gegajući hod i kad ustaje iz sjedećeg

Poštovana, na Vaša pitanja nažalost ne mogu dati odgovor obzirom da na osnovu podataka koje ste naveli nije moguće zaključiti od kojeg oblika mišićne distrofije boluje Vaš suprug. Naime pojam mišićne distrofije znači samo da se radi o primarnoj bolesti mišića. Postoji četiri osnovne grupa mišićnih distrofija (distrofinopatije, pojasne mišićne distrofije LG MD, FSH MD, okulofaringealne MD) od kojih svaka grupa ima niz podskupina, ali postoje i druge slične nasljedne bolesti mišića kao metaboličke miopatije, kongenitalne miopatije itd. Primarne bolesti motoričkih neurona (spinalne miopatije) prezentiraju se sličnom kliničkom slikom slabosti i nestajanjem mišića te se često zamjenjuju sa mišićnim distrofijama. Svaka od ovih brojnih bolesti ima svoje kliničke specifičnosti i različiti način nasljeđivanja (dominatni, recesivni,X vezano nasljeđivanje). Znači potrebno je znati oblik odnosno podskupinu mišićne distrofije da bi se moglo razgovarati eventualnoj prognozi tijeka bolesti i mogućoj pojavi bolesti kod potomaka. Obzirom da se radi o odrasloj osobi te prema Vašem opisu o jačem oštećenju mišića ruku moguće je da se radi o FSH mišićnoj distrofiji, miotoničkoj distrofiji ili jednoj iz velike grupe pojasnih mišićnih distrofija. Za precizniji odgovor potrebno je saznanje o razvoju bolesti, rezultatima učinjene obrade (posebno vrijednost CK i EMNG nalaz), kao i aktualni neurološki nalaz odnosno neurološki status.


Poštovani, imam pitanje vezano uz nasljedivanje misicne distrofije. Naime, brat moga supruga je bio bolestan pa su stoga i mome suprugu jos dok je bio dijete napravljene neke pretrage kojima je ustanovljeno da on ne nosi taj gen. Mi imamo jedno dijete (si

Poštovana, na Vaše pitanje ne mogu dati odgovor obzirom da niste naveli od koje je bolesti odnosno kojeg oblika mišićne distrofije je bolovao brat Vašeg supruga. Naime pojam mišićne distrofije znači samo da se radi o primarnoj bolesti mišića. Postoji četiri osnovne grupa mišićnih distrofija (distrofinopatije, pojasne mišićne distrofije LG MD, FSH MD, okulofaringealne MD) od kojih svaka grupa ima niz podskupina, ali postoje i druge slične nasljedne bolesti mišića kao metaboličke miopatije, kongenitalne miopatije itd. Primarne bolesti motoričkih neurona (spinalne miopatije) prezetiraju se sličnom kliničkom slikom slabost i nestajanje mišića te se često zamjenjuju sa mišićnim distrofijama. Svaka od ovih brojnih bolesti ima svoje kliničke specifičnosti i različiti način nasljeđivanja (dominatni, recesivni , X vezano nasljeđivanje. ) Znači potrebno je znati oblik odnosno podskupinu mišićne distrofije da bi se moglo razgovarati nasljeđivanju. Ukoliko primijetite kod Vašeg sine neke probleme trebate posavjetovati sa pedijatrom odnosno neuropedijatrom. Danas se većina neurologa i neuropedijatra kod nas drži pravila – polazeći od opće prihvaćenih prava čovjeka da se kod zdrave djece ne radi DNA analiza odnosno ispitivanje gena za bolesti kod kojih danas još ne postoji efikasna mogućnost liječenja ili spriječavanja razvoja bolesti. Kada dijete odraste ono ima pravo odlučiti da li želi učiniti gensku obradu i saznati o eventualnim mogućnostima razvoja bolesti kod sebe ili svojih potomaka.


Kakva je procedura za nabavu aparata za neinvazivnu potpomognutu ventilaciju pluća u bolesnika s neurmuskularnom bolesti? U koju zdravstvenu ustanovu u Gradu Zagrebu se treba javiti da se obavi pregled za nabavu tog uređaja i kakav je postupak nabave?

Poštovani, preporuku za odobrenje i pokretanje postupka za nabavu aparata za neinvazivnu mehaničku ventilaciju na teret HHZO kod odraslih bolesnika daje specijalista pulmolog nakon izvršene obrade i testiranja respiratornih funkcija. Mi naše bolesnike nakon neurološke obrade upućujemo na pulmološku obradu u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti Rockeffellerova 3 Zagreb (prim dr Alfirević), a za hospitalizirane bolesnike surađujemo sa Klinikom za plućne bolesti Jordanovac (Odjel intezivne njege.)


Kakvi su rezultati primjene Ciklosporina A u liječenju Urllich kolagen 6 vezane distrofije? Moj sin Lovre (4,5 mjeseca) u rujnu ide na Rebro na obradu za izuzetno riijedak tip mišićne distrofije (Urllich kolagen 6 vezan) Zanima me, posto je incidencija 1

Poštovani, Ciklosporin A je imunosupresivni preparat te se koristi u liječenju nekih autoimunih bolesti, te još više osoba sa transplantiranim organima kao imunosupresivni lijek koji bi trebao spriječiti reakciju odbacivanja organa. Temeljem dostupne literature saznala sam da se provede ispitivanja primjene ciklosporina kod kolagen VI vezanih miopatija odnosno Urlichove kongenitalne mišićne distrofije i blaže varijante tog poremećaja Bethlemove miopatije, a temelje se na djelovanju ciklosporina na korekciju disfunkcije mitohondrija odnosno na mišićnu apotozu. Koliko sam shvatila radi se o ispitivanjima (in vitro) odnosno na laboratorijski uzgojenim mišićnim stanicama. (Italija). Spominje se da su u tijeku i pilot studije. U rezultatima navedenih ispitivanja nema definiranog odgovora. Obzirom da sam neurolog, dakle radim sa populacijom odraslih bolesnika oboljelih od neuromišićnih bolesti ne znam za bolesnike sa Urlihovom kongenitalnom mišićnom distrofijom koja je bolest novorođenčadi i male djece. O tome će Vam kao i o drugim ispitivanjima ove bolest, te eventualnim novim studijama mnogo više moći reći kolege neuropedijatri sa Klinike za dječje bolest KBC Zagreb (prof dr sc Nina Barišić i njeni suradnici) gdje će Vaše dijete biti obrađeno.


Zanima me koliki utjecaj SMA tip 2 ima na srce? Hvala.

SMA tip II (Kugelberg Welander) je intermedijarni oblik SMA koja se javlja u dobi oko 18 mjeseci života. Spinalna mišićna atrofija je progresivna bolest kod koje dolazi do degeneracije odnosno propadanja živčanih stanica u prednjem rogu kralježničke (spinalne) moždine što dovodi do nemogućnosti prijenosa podražaja na mišiće trupa i udova dakle nemogućnost vršenja pokreta. Posljedica toga je razvoj mišićne slabosti i kljenut zbog čega se kasnije razvija propadanje odnosno atrofija mišića. Srce odnosno srčani mišić nije zahvaćen kod ove bolesti jer je to primarno bolest živčanih stanica (motoričkih neurona), a ne mišića. Inače srce je inerviranom drugim tj. autonomnim živčanim sustavom.


Imam dijete s SPINALNOM MISICNOM ATROFIJOM(11god).Zanima me kako napreduje istrazivanje i kad bi se mogla dobiti genetska terapija? Hvala.

U svijetu se provode mnogi projekti i istraživanja, kako za ovu tako i druge nasljedne neuromuskularne bolesti koji se provode na različitim uglavnom animalnim modelima (pokusne životinje) sa ciljem da rasvijetle patogenezu i nastanak ovih bolesti. Slijedom istraživanja očekuju se i rezultati koji bi bili primjenjivi u kliničkoj praksi.
Potrebno je naglasiti da je put od spoznaje o razvoju bolesti do ideje o mogućem lijeku dug, a još duži je put od ideje o potencijalnom lijeku do pokušaja primjene takvog lijeka kod bolesnika.
Genska terapija neuromuskularnih bolesti još uvijek je u fazi pred kliničkih ispitivanja (na animalni modeli odnosno eksperimentalnim životinjama). Pri tome je prisutno niz znanstvenih pa i etičkih problema. Problemi genske terapije su između ostalog nije specifična za određene mutacije, problem prijenosa genskog materijala virusima te njihovo usmjeravanje prema ciljnom tkivu (motorički neuron) zatim imunološkog odgovora domaćina na ulazak virusa i niz drugih.
Nešto bliže mogućoj kliničkoj primjeni je pokušaj terapije sa protusmjernim oligonukleotidima. To su vrlo komplicirani postupci, a sada je u tijeku IV faza pred kliničkih ispitivanja kod Duschenove mišićne distrofije i SMA. Cilj takvog liječenja trebao bi biti pretvaranje teškog oblika bolesti u blaži na nivou pre-glasničke RNA. (npr. teški oblik juvenilni SMA u blaži sličan adultnom obliku). Dakle genska terapija još uvijek je ne tako skora budućnost, a bitno je naglasiti da terapije NE vraća izgubljeni mišić odnosno motorički neuron.


Poštovani, dijagnosticirana mi je nasljedna dijagnoza Marie Charchot Tooth. Molim ako mi možete odgovorit u kojem postotku je mogućnost nasljedstva na potomstvo? Dali ima razlike između ženskog i muškog potomka? Hvala.

Morbus Charcot Mariae Tooth (hereditarna senso-motorna neuropatija tip 1 i 2) nasljeđuje se po autosomno dominatnom tipu nasljeđivanja što znači da vjerojatnost prijenosa bolesti na potomke iznosi 50%. Nasljeđivanje nije vezano za spol te je vjerojatnost pojave bolesti jednaka kod muških i ženskih potomaka.


Kako ostvariti asistiranu neinvazivnu ventilaciju zbog poremećaja funkcije disanja i problema disanja tokom noći? Hvala.

Neinvazivna asistirana (potpomognuta) ventilacija (disanje) izvodi se pomoću posebnih manjih aparata koji na osnovu povišenog tlaka „upumpavaju“ zrak u pluća preko maske koja se postavlja i remenima učvršćuje na nos i usta. Takvo disanje se provodi obično tijekom noći, ali ovisno o stupnju slabosti respiratornih mišića u kasnijoj fazi bolesti i može se provoditi i danju.


Lijepo vas molim ima li novijih ispitivanja vezano za dijagnozu Marie Charchot Tooth? Hvala unaprijed.

U tijeku su mnogi projekti i istraživanja, kako za ovu tako i druge nasljedne neuromuskularne bolesti koji se provode na različitim uglavnom animalnim modelima (pokusne životinje) sa ciljem da rasvijetle patogenezu i nastanak ovih bolesti. Slijedom istraživanja očekuju se i rezultati koji bi bili primjenjivi u kliničkoj praksi. S obzirom da smo u Hrvatskoj u mogućnosti učiniti neke od molekularno genetskih pretraga potrebnih za postavljenje ove dijagnoze nadamo se da ćemo biti u prilici uključiti i naše bolesnike u eventualna buduća klinička istraživanja. Za sada se u Hrvatskoj ne provode klinička istraživanja. Potrebno je naglasiti da je put od spoznaje o razvoju bolesti do ideje o mogućem lijeku dug, a još duži je put od ideje o potencijalnom lijeku do pokušaja primjene takvog lijeka kod bolesnika. Taj put je dug i zahtjevan, jer je u svakom trenutku na prvom mjestu sigurnost i dobrobit bolesnika.


Da li se osobna invalidnina umanjuje ukoliko dobijem honorar od 200,00kn?

Ukoliko osoba ostvaruje prihod po bilo kojoj osnovi, osobna invalidnina se isplaćuje umanjena za ostvareni prihod, odnosno kao razlika između punog iznosa osobne invalidnine i prosječnog prihoda ostvarenog u prethodna tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva. Ako je ostvareni prihod veći od iznosa osobne invalidnine, prestaje pravo na osobnu invalidninu, odnosno, ono se obustavlja.


Tko može ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja?

Status roditelja njegovatelja priznaje se jednom od roditelja djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom ako ispunjava jedan od sljedećih uvjeta:

- potpuno je ovisno o pomoći i njezi druge osobe jer mu je zbog održavanja života potrebno pružanje specifične njege izvođenjem medicinsko-tehničkih zahvata za koju je prema preporuci liječnika roditelj osposobljen
- u potpunosti je nepokretno i uz pomoć ortopedskih pomagala
- ima više vrsta teških oštećenja (tjelesnih,intelektualnih ili osjetilnih) zbog kojih je potpuno ovisno o pomoći i njezi druge osobe pri zadovoljavanju osnovnih životnih potreba.

Iznimno, kada su roditelji djeteta s teškoćama u razvoju umrli ili niti jedan od roditelja ne žive s djetetom i o njemu se ne brinu, ili živi s djetetom ali nije u mogućnosti pružiti mu potrebnu njegu zbog svog psihofizičkog stanja, status njegovatelja može se priznati jednom od članova obitelji s kojim dijete živi u obiteljskoj zajednici. Ukoliko dijete živi s jednim roditeljem, status njegovatelja može se priznati i njegovom bračnom ili izvanbračnom drugu.

Ako u obitelji ima dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju, odnosno osoba s invaliditetom, status roditelja njegovatelja mogu steći oba roditelja.

Ako u jednoroditeljskoj obitelji ima dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju odnosno osoba s invaliditetom, status njegovatelja može se, osim roditelju, priznati i jednom od članova obitelji koji živi u obiteljskoj zajednici. 


Koja je prava moguće ostvariti u okviru sustava socijalne skrbi za djecu s teškoćama u razvoju?

Prava u sustavu socijalne skrbi za djecu i mlađe osobe s teškoćama u razvoju su:

• doplatak za pomoć i njegu,
• osobna invalidnina,
• naknada do zaposlenja,
• status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja,
• socijalne usluge (prva socijalna usluga (informiranje, prepoznavanje i početna procjena potreba), savjetovanje i pomaganje, pomoć u kući, psihosocijalna podrška, rana intervencija, pomoć pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja (integracija), boravak, smještaj, organizirano stanovanje.

Radi ostvarivanja ovih prava potrebno je podnijeti zahtjev u nadležnom centru za socijalnu skrb, osobno kod nadležnog stručnog radnika ili putem obrasca.


Molim vas prijedlog za kliniku koja vrsi gen.testiranje za Ulrich myopathy i da li postoji mogucnost sufinanciranja od strane Hzzo, hvala

Poštovani, Urlichova miopatija spada u grupu kongenitalnih mišićnih distrofija kod koji se mišićna slabost zapaža već kod rođenje. Ovaj poremećaj još karakterizira pojava ukočenosti i kontraktura zglobova koljena i lakta i hipermobilitet zapešća i malih zglobova šaka. Uzrokovana je mutacijama jednog od tri gena COL6A1, COL6A2 i COL6A3. Za potvrdu dijagnoze potrebno je te ispitivanje sva tri gena. Ne znam koja se Klinika u inozemstvu specifično bavi i vrši DNA testiranje na Urlichovu miopatiju. Mogu navesti " Center for Genomic and Trnsciptomics Ce Gat" iz Tubingena koji radi na komercijalnoj osnovi. Tu se rade genske analizu za većinu neuromuskularnih bolesti pa tako je navedeno da testiraju i gene COL6A1, COL6A2 i COL6A3. CeGaT GmbH Paul-Erlich Str.28 D-72076 Tubingen Germany tel. +49 7071 565 44 00 www.cegat.com info@cegat.com
Koliko mi je poznato HZZO ne pokriva troškove DNA analize odraslih bolesnika u inozemstvu. Za djecu (pretpostavljam da je bolesnik dijete) možda postoje izuzeci. Zahtjev mora predložiti i obrazložiti neuropedijatar.  


Partneri

 • SOIH
 • Strukturni fondovi
 • Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike
 • Razvoj ljudskih potencijala
 • Grad Zagreb
 • Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
 • EAMDA
 • HZZ
 • ZOSI
 • Europska unija - Zajedno do fondova EU
 • Vlada RH - Ured za udruge
 • POSI
 • Treat NMD
 • Zaklada
 • Turistička zajednica grada Zagreba
 • Centar za rehabiltaciju Zagreb
 • Dječji vrtić Lojtrica
 • Dječji vrtić Iskrica
 • Agencija za mobilnost i programe EU
 • ESF+ Učinkoviti ljudski potencijali
 • PBZ
 • Ministarstvo znanosti i obrazovanja
 • Ministarstvo zdravstva
 • HZJZ
 • ALS MND
 • World DMD organization
 • Quahva
 • Zagrebački holding

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija